Stručná história slnovratu

V sedemdesiatych rokoch sa bratislavskými klubmi pretĺkala dvojica Dušan Valúch a Miloš Janoušek a inými bratislavskými klubmi zas dvojica Ivan Hoffman a Peter Michalovič, resp. sólisti Paľo Malovič a Julo Kazimír.

Títo sólisti a dvojice sa jedného dňa stretli a rozhodli sa založiť čosi ako nesmierne voľné pesničkárske združenie.

Za oficiálny dátum vzniku folkového pesničkárskeho združenia Slnovrat sa považuje 1. marec 1979. V ten deň mali prvý spoločný koncert v legendárnom bratislavskom divadielku Roland na dnešnom Hlavnom námestí v pivnici s rozmermi 7 x 7 metrov - diváci vchádzali do hľadiska cez javisko.

Vtedy hrali a spievali pôvodní piati členovia: Ivan Hoffman, Miloš Janoušek, Július Kazimír, Peter Michalovič a Dušan Valúch.

Ešte v tom istom roku sa k združeniu pripojil Pavel Malovič, v roku 1982 Karol Svozil a o rok neskôr Martin Mašek. Pravidlo, že člen Slnovratu musel byt autorom hudby i textu piesní a aj ich interpretom, potvrdzovala výnimka menom Karol Svozil, hráč na dychové nástroje.

Počas nedlhej existencie Slnovratu vzniklo okolo 500 pesničiek. Z Rolanda vychádzali jeho členovia čoraz častejšie na koncerty a folkové festivaly po celom Československu.

Koncom osemdesiatych rokov, keď sa začal pociťovať nedostatok motivácie spoločného hrania a vyprchávala názorová homogénnosť, Slnovrat svoju existenciu oficiálne ukončil. Vnútorná platforma, ktorá v združení existovala od roku 1983 ako Jednofázové kvasenie (pôvodne Valúch so Svozilom, ku ktorým sa neskôr pridal Janoušek), sa stala "nositeľom odkazu" Slnovratu a toto trio dodnes pravidelne vystupuje.

Ale aj napriek oficiálnemu ukončeniu činnosti Slnovratu toto združenie existuje, jeho členovia žijú a z času na čas urobia spoločný koncert. So Slnovratom je to totiž vždy inak, než sa na prvý phľad zdá.

A ako si v predvečer jubilejného koncertu zaspomínali na Slnovrat ich priatelia

HANA DAUBNEROVA, dramaturgička a autorka televízneho seriálu Pesničkári slovenskí: "Slnovrat vnímam ako zoskupenie ľudí vysokej kvality. Mám na mysli rozmer človečenský, tvorivo-umelecký, reflexívny, filozofický i humorný - jeden zasiahol výbornou muzikou, druhý nádhemou metaforou (zakríknutá pravda vytryskla tak, až naskočili zimomriavky), další spôsobil salvu smiechu. Preto je táto krvná skupina jedinečná, vzácna a neopakovatelná."

JAN ŠTRASSER, publicista a spisovateľ: "Pre mňa je Slnovrat predovšetkým Dušan Valúch (v polovici osemdesiatych rokov som ho dokonca pretlačil do altematívneho programu niekdajšej Bratislavskej lýry!). Obdivujem jeho mestský folk, kde v rámci jednej pesničky spolunažíva drsná sociálna realita s nonsensovým pohľadom na svet."

MIKULAŠ HUBA, ochranár, predseda Spoločnosti pre trvale udržateľný život: "So slnovraťákmi sme navzájom spolupútnikmi, generačnými, názorovými i hodnotovými. Vždy bolo veľmi príjemné, ked nám ochotne prišli zahrať na naše ochranárske akcie a vtisli im svoj osobitý kolorit, naopak, na ich koncertoch bola atmosféra blízka našim podujatiam. Už ich názov bol symbolický a sľuboval nádej na príchod niečoho krásneho, slobody a demokracie."

DUŠAN HANAK, režisér: "Teším sa, že si tie 'staré piesne` znovu vypočujem. Bolo by to možné aj v súvislosti s vystúpeniami a nahrávkami najlepších skladieb Ivana Hoffmana?"

MARIAN VARGA, hudobník: "Boli a sú to dobri muzikanti, ktorým nikdy nechýbalo nadšenie. Rád som si s nimi zahral, keď ma pozvali, a nechal sa osviežiť práve tým sympatickým nadšením."

Copyright © 2012 Slnovrat - Všetky práva vyhradené │ Desing by Web Consulting, s.r.o.